Pääministeri Sipilä, mitä kertoisitte lapsille?

Samalla viikolla, kun Yleisradio päätti näyttää keskellä kirkasta iltapäivää jo nimensä puolesta rasistisen Puupää-elokuvan, sairaalassa kamppaili hengestään Helsingin rautatieaseman Asema-aukiolla natsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen pahoinpitelemä nuorimies. Sillä aikaa minä stressasin töissä oppilaideni perään ja yritin selviytyä raskaasta työviikosta vanhempainillan ja kymmenen hojks-päivityksen uuvuttamana. Kun media jätti uutisoimatta 2,5 kilometriä kodistani tapahtuneen kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn, jankutin oppilaille miksi n-sana on väärin, vaikka televisiossa sellainen elokuva näytetäänkin, jossa se mainitaan. Mietin, onko tämä edes totta? Mitä järkeä on missään, jos ne arvot, joilla kasvatamme lapsemme on fundamentaalisen erilaiset niiden arvojen kanssa, joista valtio välittää tai on välittämättä.

Yleisradio, jonka palkanmaksaja on sama kuin omani, Suomen valtio, vastasi Puupää- elokuvasta nousseeseen kritiikkiin välinpitämättömän alentuvasti, perjantaina Jimi Joonas Karttunen menehtyi sairaalassa saamiinsa vammoihin ja minä menetin yöuneni murehtien omaa työssäjaksamistani. Oma työssäjaksaminen oli sunnuntaiaamuna murheistani pienin, kun luin pikkusiskoni kanssa samana vuonna syntyneen nuoren rasismia ja fasismia vastaan taistelleen miehen isän sydäntäsärkevän facebook-päivityksen. Milloin minun Suomesta tuli tällainen?

Tämä on ollut raskas viikko suomalaisen oikeusjärjestelmän vuoksi, poliisin välinpitämättömyyden vuoksi, valtion rahoittaman televisiokanavan rasismin normalisoimisen vuoksi, suomalaisen politiikan, joka sallii hallitukseen nousseen puolueen, jolla on natsiyhteyksiä, vuoksi, sekä sen vuoksi että tavallinen ihminen tuntee olonsa tässä maassa päivä päivältä turvattomammaksi.

Pyöräilin tänään pitkin auringon lämmittämää Punavuorta, Mannerheimintietä ja pysähdyin Kampin edustalle. Katsoin rautatieasemalle, jonne en halunnut missään nimessä mennä. Paikka, johon kiteytyy koko ikäni Helsinkiin mieltämäni turvattomuus, houkuttelee aina vain vähemmän. Eikä minun ulkonäköni herätä natseissa rasistisia tunteita, tuskin Jimi Joonas Karttusenkaan, mutta se, että sanoisin jotain ääneen ja siitä seuraisi väkivaltaa ja kuolema, on profetia, joka kävi Suomessa toteen. Syyskuussa 2016. Lepää rauhassa Jimi.

Onko oikein, että joudumme pelkäämään? Onko oikein, että emme enää uskalla kulkea paikoissa joissa ennen kuljimme? Onko oikein, että väkivallalle ja Suomen Vastarintaliikkeelle ei voi poliisikaan tehdä mitään? Ei valtiojohto? Ei presidentti?

Saku Timonen kirjoittaa imagen blogissaan tänään näin: ”Jos nyt joku ei vieläkään tiedä, niin Suomen Vastarintaliike on tunnustuksellinen natsijärjestö. Sen tavoitteena on perustaa uusi kansallissosialistinen valtio, joka muodostuu Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä mahdollisesti Baltian maista. Nämä alueet muodostavat luontevan rodullisen ja kulttuurillisen alueen, jonka olemassaolon uusi valtio turvaa.” Hän lisää: ”Tätä rikollisjärjestöä on vähätelty liian kauan. Sitä on vähätelty niin kauan, että viimeistään nyt moni joutuu myöntämään olleensa sokea idiootti. Saattaa tietysti olla, että vähättelyä jatketaan yhä juuri siksi, että muuten liian moni joutuisi myöntämään olleensa sokea idiootti.”

Kuluneen vuoden maaliskuisena keskiviikkona yle esitti A2 Turvattomuus-illan, jonka teemana oli erityisesti huoli maahanmuutosta. Ei se, että äärioikeisto on jo pitkään vahvistanut rivejään maassaamme kaikessa rauhassa, annetussa hiljaisuudessa. Ei se, että rasismin ja syrjinnän kitkemiseen ei löydy oikeita keinoja vaan kansallismieliset katupartiot saavat vapaasti herättää pelkoa ympäri maata mustissa liiveissään. Saku Timonen kysyy blogissaan sitä, minkä me kaikki haluamme tietää: ”Miksi poliiseja riittää kymmenittäin turvaamaan jokaisen rasistisen äärioikeiston mielenosoituksen turvallisuus vastamielenosoittajilta ja yleisöltä, mutta yhtään partiota ei riitä vartioimaan rikollisjärjestön julkista ”aktiviteettia”, kuten nämä natsit itse julkisia pahoinpitelysessioitaan kutsuvat? Ovatko natsit valtiovallan erityisessä suojeluksessa?”

Kun tein koko lauantain oppilailleni henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevia suunnitelmia tulevalle vuodelle, liitin niihin mukaan oppianekohtaisia sisältöjä eri aineista. Yhteiskuntaopin tavoite neljännelle luokalle kuuluu näin: Oppilas tutustuu erilaisiin kulttuureihin ja väestöryhmiin. Tämä lisää keskinäistä ymmärrystä ja arvostusta. Hän perehtyy siihen miten demokraattinen ja tasa-arvoinen yhteiskunta toimii. Ympäristöoppiin kirjasin opetussuunnitelman mukaan, kestävän tulevaisuuden rakentamisen alla olleen alakohdan: monikulttuurisessa maailmassa eläminen.

Pääministeri Sipilä, voisitteko auttaa? Mitä kerron huomenna lapsille, jotka kuluttavat mediaa siinä missä muutkin kansalaiset, miksi Jimi Karttunen ei enää hengitä? Mitä kerron heille, kun he kysyvät miten Suomessa saa natsit kokoontua julkisille paikoille ja pahoinpidellä viattoman, vastalauseen rasismille esittäneen ihmisen? Miten lohdutan heitä, kun he kysyvät onko Helsinki enää turvallinen kaikille? Mitä kerroin heille, kun he kysyvät miksi jotkut vihaa? Mitä kerron heille, kun he haluavat tietää suojeleeko poliisi heitä, vaikka heidän nimensä eivät ole perinteisiä suomalaisia nimiä ja heidän ihonvärinsä saattaa poiketa omastanne, pääministeri? Voittaako hyvä vielä? Tapahtuuko oikeus?

Pääministeri Sipilä, kertoisitteko te huomenna itse lapsille mitä teette asialle?

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Pääministeri Sipilä, mitä kertoisitte lapsille?

  1. Kiitos kommentistasi. Jäikö tämä vaivaamaan tekstissäni? Aina voi ymmärtää miten parhaiten haluaa. Lukijat oletetusti ymmärtävät pointtini ja sen, että opettaja on valtion virkamies ja Yle on 99,98 % valtion omistuksessa oleva viestintäyhtiö, mutta näiden kahden arvot eivät kohtaa.

   Tykkää

 1. ”Mitä kerron heille, kun he kysyvät miten Suomessa saa natsit kokoontua julkisille paikoille?”
  Vähän paha ruveta demokratiassa rajoittamaan kokoontumisvapautta.
  ”ja pahoinpidellä viattoman, vastalauseen rasismille esittäneen ihmisen?”
  Se, että pahoinpitelyjä tapahtuu, ei tarkoita että ne ovat laillisia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s