Kysyin transmieheltä menkoista ja näin hän vastasi

Kansainvälisenä kuukautispäivänä Lunette julkaisi Facebookissa ja Twitterissä kuvan transmiehestä, joka pitää toisessa kädessään kuukuppia ja toisessa partaterää. Miehen kasvoilla on miellyttävä hymy ja leuanpieli partavaahdosta valkoinen. Kuvitin työn, koska halusin antaa kasvot kuukautiskeskustelun vähemmistölle, miehille joilla on menkat. Luin viime talven aikana useita hyviä tekstejä kuukautiskeskustelun yksiäänisyydestä, siitä kuinka se on muotoutunut yhden ryhmän etuoikeudeksi, vaikka tilaa olisi annettava juuri niille, jotka siihen epätodennäköisemmin tulevat mukaan.

Kuva sai paljon kiitosta, hyvää palautetta ja ansaittua huomiota asialle, joka saa näkyvyyttä liian harvoin. Samalla kuitenkin tajusin, että minä, joka en tiedä asiasta mitään oman kokemukseni rajaamana, en voi enempää kertoa siitä muille omalla äänelläni. Mitä edes tiedän transsukupuolisuudesta? Tunnen hienoista kateutta ihmisiä kohtaan, joilla ei ole kuukautisia, koska heidän ei tarvitse sietää tarpeetonta sotkua ja vatsakipuja säännöllisin väliajoin. Mutta onko transmiehillä edes menkkoja? Mitä jos he eivät edes halua keskustella kuukautisista? Päätin ottaa selvää.

Transmiehet, joilla on joskus ollut ja on edelleen kuukautiset, keskustelevat niistä vähän tai ei ollenkaan. Heidän äänensä ei ole julkisessa keskustelussa, heitä ei juuri ollenkaan oteta huomioon kuukautisiin liittyvässä mainonnassa tai markkinoinnissa. Stigma ja leimaaminen heikentävät transsukupuolisten asemaa Suomessa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ajaa transsukupuolisten juridista asemaa vaatien Suomen eduskunnan muuttamaan niin kutsuttua translakia, koska nykyisellään se loukkaa ihmisoikeuksia pakottamalla heidät sterilointiin ja eroamaan aviopuolisostaan.

Transmies on mies, joka on syntymässä määritelty naiseksi ja hänen kokemus omasta sukupuolestaan ei siis vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transmies voi korjauttaa kehonsa ja anatomiansa vastaamaan kokemaansa sukupuolta. Tarvittavien hoitojen määrä vaihtelee. Kun yksi potilas voi saavuttaa riittävän lopputuloksen pelkällä lääkehoidolla ja sopeutuu yhteiskuntaan miehenä, niin toinen potilas saatetaan ulkoiselta olemukseltaan edelleen tulkita naiseksi tai transsukupuoliseksi, joka voi aiheuttaa hänelle sosiaalista haittaa, syrjintää ja henkistä kärsimystä.

Internetissä on monia sivustoja koskien transsukupuolisuutta ja sukupuolenkorjausprosesseja, mutta lähteet saattavat antaa väärää tai transsukupuolisia loukkaavaa tietoa. Muun muassa Terveyskirjaston sivuilla oleva teksti transsukupuolisuudesta on saanut huomautuksia vanhentuneesta tiedosta. Monella terveydenhuollon ammattilaisilla saattaa olla transsukupuolisuudesta puuttellista tietoa ja kummallisia käsityksiä, kuten että transsukupuolisuus olisi mielenterveyden häiriä. Näin ei ole, joskin jatkuva sukupuoliristiriita ruumiin, identiteetin ja roolin välillä on psykiatrisesti sairausluokiteltu sukupuoli-identiteetin häiriöksi. Osa asiantuntijoista toivoo tästä diagnoosista luopumista, koska he kokevat sen patologisoivan sukupuolen moninaisuutta. Päivitettyä ja asianmukaista tietoa transsukupuolisuudesta löytyy muun muassa Transtukipisteen ja Trasekin nettisivuilta.

Pari viikkoa sitten laitoin varovaisen viestin miehelle, jonka ajattelin kiinnostuvan kuukautiskeskustelusta ja jakavan kokemuksensa muille. Sovimme, että hän pysyy anonyyminä ja keskustelumme on täysin luottamuksellinen. Kun virittelin kysymyksiä haastateltavalle, pyörittelin niitä useaan otteeseen, sillä en halunnut loukata häntä millään tavalla tai puhua hänen puolestaan. Näin me keskustelimme:

Elina: E 

Haastateltava: H

E: Mitä kuukautiset merkitsevät sinulle?

H: Taakse jäänyttä elämää, onneksi!

E: Mitä fiiliksiä kuukautiset sinussa herättää?

H: Kenen? Kuukautiset ylipäänsä? Liian mystifioitu aihe niin hyvässä kuin pahassa. Normaali biologinen ilmiö, ei ole sairaus joka estäisi esim. liikunnan harrasttamisen, mutta voi aiheuttaa monenlaista epämukavuuttakin.

E: Keskusteletko kuukautisista muiden kanssa? Jos keskustelet, kenelle juttelet mieluiten?

H: Harvemmin tulee juteltua kenenkään kanssa. Satunnaisesti muiden transmiesten kanssa siitä miten niistä on päästy eroon.

E: Onko tuntemattomat udelleet sinulta kuukautisista, kiinnostaako se ihmisiä?

H: Ei ole udeltu.

E: Mitä harhaluuloja menkoista haluaisit selventää?

H: Olen tuskin oikea henkilö pitämään terveysvalistusta nuorille tytöille, vai tarkoitetaanko tässä transmiesten menkkoja? Jälkimmäisillä ei niitä yleensä ole, paitsi sukupuolenkorjausprosessin alkuvaiheessa. Useimmiten testosteronikorvaushoito lopettaa ne, kohdun ja/tai munasarjojen poisto viimeistään.

Joskus harvoin tietysti voi olla tilanne, ettei terveydellisistä syistä pysty käyttämään testosteronia, mutta uskoisin sen olevan aika harvinaista. Ikävä kyllä se taitaa olla yleisempi tilanne, että hormonien ja leikkausten saamiseen vaadittavia tutkimuksia pitkitetään. Muissa maissa missä terveydenhoitojärjestelmä on erilainen, eikä ole esimerkiksi lääkkeiden KELA-korvauksia vastaavaa käytäntöä, kaikilla ei ole varaa hormonikorvaushoitoon. (Niin kuin ei välttämättä muihinkaan tarvitsemiinsa lääkkeisiin.)

E: Kaikille transmiehillä ei ole kuukautisia vai onko tämä väärä luulo?

H: Useimmilla ei luullakseni ole, ks. edellinen kysymys.

E: Onko sinulla kuukautiset? Kauan sulla on ollut tai oli menkat?

H: Sillä tiedolla tuskin kukaan tekee mitään.

E: Mitä testosteronikorvaushoito mahdollistaa transmiehelle? Jos menkkoja ei enää ole, tuleeko niitä ikinä ikävä? Jos tulee, mitä niissä?

H: Ikäiselleen miehelle tyypillisen olemuksen: matala ääni, karvat, parta, kehon lihaksiston ja rasvan jakautumisen miehelle ominaisella tavalla.

Että tuleeko niitä ikävä?

Unknown

Pertti Jarla, julkaistu HS 17.3-15

E: Mikä on parasta tai vastaavasti huonointa siinä, ettei ole enää menkkoja? (Jos näin on)

H: Mahdollisuus vaihtaa henkilötunnus sukupuoltaan vastaavaksi, se edellyttää nykyisen lainsäädännön mukaan lisääntymiskyvyttömyyttä. Lakia olisi korkea aika tältä osin muuttaa, pakkosterilisaation vaatimus jollekin ihmisryhmälle ei kuulu vuoteen 2016!

Se, ettei yhtä viikkoa kuukaudesta turpoa palloksi ja ole hysteerinen, ja toista viikkoa ole veren roiskumista kuin b-luokan räiskintäpelissä, ja satu enemmän kuin mikään ikinä. Enemmän kuin luunmurtumat tai puukotetuksi tuleminen.

Tietysti on myös varsin käytännöllistä kun ei tarvitse huolehtia kuukautissuojista.

E: Mitkä on tai oli sinun suurimmat haasteet menkkojen kanssa?

H: Edellä mainitut, ja suojien ostaminen tuntui joskus kiusalliselta.

E: Jenkeissä markkinoidaan transmiehille THINXejä eli vuotoa itseensä imeviä ”kuukautisalushousuja”, oletko kuullut niistä? Mitä olet olisit, jos samoja kaupattaisiin Suomessa?

H: Tuotteen nettisivujen mukaan nämä pöksyt imevät vuotoa saman verran kuin kaksi keskikokoista tamponia. Maksavat 34$ kpl; ovat tosin pestävät ja uudelleen käytettävät. Tuntuisi epäkäytännölliseltä ajatukselta (sukupuolesta riippumatta, vastaavia on näköjään myös naisille) kuljettaa mukana 2-3 paria varakalsareita, kun sen sijaan voi laittaa taskuun muutaman tamponin.

E: Tulisiko kuukautissuojiin liittyvän mainonnan ottaa enemmän mukaan transmiehet? Miten?

H: Transmiehet joilla on kuukautiset, ovat sen verran marginaalinen kohderyhmä etten alkaisi kyllä mainontaa heihin kohdistaa, jos tavoitteena olisi myydä kuukautissuojia.

E: Keskustelin ystäväni kanssa ja hän kertoi muunsukupuolisen ystävänsä kyllästyneen siihen, että aina puhutaan naisista ja kuukautisista, ei kuukautisista kenelläkään muulla, häiritseekö se sinua?

H: Ei häiritse, se on ymmärrettävää koska menstruoivista henkilöistä varmaan muita kuin naisia on jotain promillejen luokkaa. Tämä on ihan vain siis arvaus, ei perustu mihinkään tilastoihin.

E: Miten kuukautiskeskustelussa voisi ottaa paremmin sinut ja muut transmiehet huomioon?

H: En pysty sanomaan mitään tuohon muiden puolesta. Normaalilla hienotunteisuudella ja toisten yksityisasioiden kunnioittamisella pääsee jo pitkälle.

E: Mitä haluaisit lisätä keskusteluumme?

H: Nämä ovat omia mielipiteitäni enkä tiedä mitä muut transmiehet asiasta ajattelevat. Jos kysyt muutamalta muulta saatat saada täysin erilaiset vastaukset. Ihmisillä on joskus taipumus niputtaa kaikki jonkun vähemmistön edustajat yhteen, ja kuvitella että jos yksi on tietynlainen ja omaa tietyt mielipiteet, kaikki muutkin olisivat samanlaisia ja heillä olisi asioista samat mielipiteet.

Minulla ja jollakulla muulla transmiehellä ei välttämättä ole mitään muuta yhteistä kuin transsukupuolisuus.

 

Haastateltava luki ja taustoitti kanssani tekstin ennen sen lopullista kirjoitusasua.

Lähteet: Trasek, Transtukipiste, Amnesty, Thinx, The Huffington Post

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s