Muista nämä kansainvälisenä kuukautispäivänä

Olen kamppaillut kuukautisteni kanssa lähes kaksikymmentä vuotta ja kirjoitin taannoin tänne kokemuksistani. Se, mikä on auttanut minua nauttimaan menkoista ja hyväksymään ne osaksi itseäni, on pitkäjänteinen työ, henkinen ja fyysinen. Tuskistani huolimatta minulla on koko elämäni ollut etuoikeus käyttää kuukautissuojia, ostaa tarvittavia lääkkeitä ja hoitaa itseäni kuukautisten aikana ja niiden välissä. Näin ei ole suurimmalla osalla maailman tytöistä. Samalla kun taistelemme stigman poistamiseksi, ei voi unohtaa kuinka erilaisia haasteita menkat ympäri maailman aiheuttavat. Ne ovat poliittisia, rajoittavia, rasistisia, naisvihamielisiä, sukupuolittuneita ja ennen kaikkea vahingollisia.

Maailman kuukautispäivänä on hyvä tiedostaa, että kuukautiset eivät ole sama asia jokaiselle maailman tytölle. Vain noin 2,5 prosenttia koulutytöistä Etelä-Aasiassa tietää kuukautisveren tulevan kohdusta, moni ei ole koskaan kuullut kuukautisista ennen niiden alkamista.

Kuukautiskuppi on maailman paras ratkaisu ekologisiin ja miellyttäviin menkkoihin, mutta kuppi ei sovi kaikille, kuten ympärileikatulle naiselle, jonka kuukautisveri hädin tuskin tulee ulos pienenpienestä reiästä.

Kuukautisten mukavuuteen liittyy niin automaattisia oletuksia toimivasta sanitaatiosta, että me länsimaalaiset, hyvin toimeentulevat emme useinkaan ajattele kuinka tärkeää puhdas vesi ja wc-tilojen yksityisyys on. UNICEFin mukaan yksi viidestä maailman tytöstä ei käy koulua puutteellisen sanitaation vuoksi. Monissa kulttuureissa tyttöjen ainoa aika ulostaa, on pimeän jälkeen. Se on vaarallista ja pelottavaa, mikä johtaa pidättämiseen ja sen seurauksena pysyviin terveyshaittoihin.

Kuukautissuojat ovat ympäristöhaitta, siinä missä muovi ja muut jätteet, jos niitä ei hävitetä huolellisesti. Siteiden, tamponien ja kuukautiskuppien poltto ei ole kestävä ratkaisu.

Tulee muistaa, että länsimaalaiset naiset eivät puhuneet kuukautisista ääneen vielä viisikymmentä vuotta sitten. Mainokset tuotteista olivat niukassa, niissä esiteltiin lähinnä tabuja ja uskomuksia tosiasioiden sijaan, kuukautissuojat olivat epämukavia rättejä, vöitä ja henkseleitä, eikä kouluissa opetettu seksuaalikasvatusta saati terveystietoa. Tämä on edelleen arkipäivää miljoonille tytöille, joiden ensimmäinen tavoite olisi päästä kouluun, pysyä terveinä ja saada tietoa terveydestä ja kuukautisista. Vaikka me puhumme menkoista jo kahvipöydissä, samaa etuoikeutta ei ole tarjolla vielä kaikille.

Me emme voi myöskään puhua länsimaisista naisista yhtenä homogeenisenä joukkona, vaan on otettava huomioon huono-osaiset, kodittomat, seksityöläiset ja transsukupuoliset. Jokaisella on kuitenkin oikeus vuotaa kunnialla ja ilman häpeää, oli tilanne mikä hyvänsä.

Lunette on käynnistänyt kampanjan 28.5 juhlittavan kuukautispäivän kunniaksi.  ”Osta yksi – Lahjoita yksi” -kampanjassa jokaista Lunetten verkkokaupasta ostettua kuukuppia kohden lahjoitetaan yksi kuukuppi hyväntekeväisyyteen.

Lue kampanjasta lisää https://www.lunette.com/rikotabu.html

Hyvää kansainvälistä kuukautispäivää! #RikoTabu #menstruationmatters

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s