Miesselittäminen

Rebecca Solnit kirjoitti kirjan, tapasi juhlissa miehen ja alkoi keskustella tämän kanssa kirjasta, jota mies ei ollut lukenut, mutta tiesi siitä niin paljon, ettei Solnit saanut puheenvuoroa kertoakseen, että kirjan oli kirjoittanut hän itse. Solnit julkaisi blogikirjoituksen ”Miehet selittävät asioita minulle” ja termi mansplaining oli syntynyt.

Mansplaining eli miesselittäminen tapahtuu näin: miessukupuolta edustava henkilö ottaa naisen kommentoiman keskustelun haltuun, vähättelee tämän argumentteja, ignooraa naisen argumentit ja kertoo kuinka asian laita on, koska miehenä hän tietää paremmin. Miesselittäjä saattaa hyssytellä, nostaa käden naisen eteen, korottaa ääntään keskeyttääkseen naisen tai jopa toistaa naisen aiemman argumentin osoittaakseen, että miehen sanomana hän on validimpi lähde. On tutkittu, että naiset pääsevät puhumaan alle 75% ajasta päätöksentekoa koskevissa keskusteluissa verrattuna miehiin. Nainen keskeytetään, leikataan ulos tai pakotetaan kuuntelemaan.

Miesselittäjä saattaa asua samassa kotitaloudessa ja systemaattisesti kontrolloida parisuhteen keskusteluja tai miesselittäjä voi olla yliopiston professori, joka miehisellä arvovallallaan kokee hierarkista ylemmyydentunnetta hallitessaan keskustelua työympäristössä ja jopa julkisessa keskustelussa. Vai miksi media tarvitsee miehen tekemän tutkimuksen uskoakseen, että se on totta? Saara Särmä on All Male Panel-sivullaan osoittanut, että miesselittäjiä kutsutaan seminaarista ja paneelista toiseen käsittelemään asioita tasa-arvokysymyksistä politiikkaan vain miehisen arvovallan vuoksi.

Paras miesselittäjä tietää naisten kokemista asioista enemmän kuin naiset itse, ihan vain sillä perstuntumalla, että on mies. Tiedäthän, se mies joka tietää miltä synnytys tuntuu, kuinka menkoissa särkee ja miten pitäisi meikata näyttääkseen paremmalta. Minä en tiedä siemensyöksyistä, eturauhasvaivoista, en edes autonrenkaiden vaihdosta mitään, joten harvemmin lähden näitä lukemattomia asioita, joista en tiedä mitään, kovaan ääneen kommentoimaan.

Olen ollut työpaikassa, jossa miesopettaja ryntäsi suurieleisesti luokkaani kertomaan minulle kuinka opetukseni tulisi hoitaa toisin niin, että oppilaiden työt menivät ryttyyn ja rikki siinä rytäkässä. Kahden viimeisen vuoden sisään minulle on hyssytelty vanhemman mieskollegan toimesta (en koskaan uskonut niin käyvän, mutta se todella yllätti), päälleni on puhuttu ja keskustelussa argumenttini on jätetty huomioimatta, aivan kuin minulla ei olisi arvovaltaa puhua työstäni tai työyhteisöni arvoista, koska olen nainen, ja mikä pahempaa, nuori nainen. Kaikki tämä töissä, pääkaupunkiseudun peruskouluissa.

Miesselittäjä on eittämättä seksisti ja misogynisti. Hän ei ymmärrä, että naisihmisellä voi olla sanottavaa tai ammattitaitoa puhua omista, hyvin tuntemistaan asioistaan tai edes asioista, joista sattuu vain tietämään paljon. Kun mansplainingia kokee tarpeeksi, alkaa jättää sanomatta asioita seurassa, jossa pelkää tulevansa kohdelluksi alempiarvoisena.

Isäni pelasi 40 vuotta koripalloa, mutta en puhu siitä, joku jätkä tietää varmaan lajista enemmän. Ostin ekan rap-levyn 8-vuotiaana ja olen kuunnellut kaksikymmentä yksi vuotta hiphoppia imien kaiken lyriikoista politiikkaan sen genren takana, mutta joku kundi varmaan tietää siitä enemmän. Olen kuvataideopettaja ja intohimoinani ovat Dali, Warhol, Rivera, Kahlo, Kandinsky, lista jatkuu loputtomiin, mutta silti yliopiston praktikumia suorittaessani, loppuseminaarissa miesopiskelija kertoi minun Suomen sisällissodan naissotilaiden solidaarisuutta käsittelevien teosten välittämästä sisällöstä enemmän kuin itse pääsin ääneen. Työt olivat hänen mukaansa loukkaavia ja niissä ei ollut ajateltu tekijän vastuuta. Tuntui kihelmöivältä, kun joku tunsi juuri mitä en teoksillani välittänyt ja onneksi teki sen professorin ja kollegoiden edessä suoraan minua solvaten. Mansplainer!

Uusimmat miesselittäjäsuosikit olen löytänyt liittyessäni puoli vuotta sitten Twitteriin. Ai että niiden herkullisten ja niin perusteellusti argumentoitujen viestien sisältöjä. On se vaan niin inspiroivaa, kun keski-ikäinen suomalainen mies kertoo minulle kuinka abortti on murha, feminismi on propagandaa ja palkkaeroja ei ole, kaikki on keksittyjä! Höpsöt naiset!

Sääli jos itse ajattelette noin, naisina. En tunne ketään, joka olisi kutsunut ketään naista tuolla sanalla. Koskaan. 

Muslimit ovat kehittäneet erinomaisen järjestelmän naisten suojaamiseksi #lääppijä-väinämöisiltä.

palkkaeroja ei onneksi ole, toisin kuin propaganda näyttää..

täytyy myöntää että nyt vasta luin kirjoituksesi kokonaan. Ajattelin alusta, että kyseessä on vanhaa tuttu 80 senttiä/€ propaganda.

Rakkaat miesselittäjät, olkaa hiljaa kun nainen puhuu asiasta, josta hän tietää. Kunnelkaa tarkasti ja kommentoikaa vasta kun vastapuoli on puhunut. Älkää korottako ääntänne näyttääksenne kuinka asianne on muita tärkeämpi ja kunnioittakaa muita ihmisiä. Minä en ole hiljentämässä miehiä, vaan avaamassa naisille ääntä. Ei auta kun odottaa, koska miesselittäjä tulee kertomaan minulle mitä miesselittäminen tosiasiassa on.

Advertisement

14 vastausta artikkeliin “Miesselittäminen

  1. Kiitos! Ehdottomasti käyttöön. Valitettavasti itsestäänselvyyksistä on kirjotettava, ja voit vain kuvitella paljon olen saanut manspleinaavaa palautetta tästä jutusta 🙂

   Liked by 1 henkilö

 1. Minulle on eräällä nettipalstalle miesselitetty, kuinka pms-oireet ovat silkkaa kuvittelua. Kukas muu asian paremmin tietäisi kuin mies, ei ainakaan se nainen joka on ikänsä kärsinyt pms-oireista aina ennen kuukautisia.

  Tykkää

  1. Sama täällä! Olen huomannut, että keskustelu kannattaa kääntää pian päälaelleen, jotta oma pulssi ei rasitu. Kysyä mieheltä: ”miltä tuntuisi jos minä kerron sinulle siemensyöksyistä vain siksi, että luulen tietäväni niistä sua enemmän”.

   Tykkää

  1. Tästä on kahta koulukuntaa. Osa feministeistä ajattelee, että miesselittäjästä voidaan puhua vain, kun mies puhuu valtarakenteen vuoksi edellä mainituilla tavoilla naiselle. Osan mukaan miesselittäjiksi voidaan kutsua myös ne, jotka puhuvat tietyllä, alentavalla tavalla molemmille sukupuolen edustajille, myös siis miehiksi itsensä kokeville. Olen keskustellut tekstin julkaisun jälkeen lukuisten eri ihmisten kanssa ja moni on halunnut puhua siitä, kuinka miesselittäjä ei välttämättä ole miesselittäjä tahallaan, vaan miesselittäminen on tahaton persoonan piirre, joka ilmenee tietyissä tilanteissa oli vastapuolen edustajana mies tai nainen.

   Tykkää

 2. Taas ovat tytöt keksinyt hienon keinon sortaa miehiä. Jos kerran vihaatte miehiä noin paljon, miksi ette perusta omaa naisvaltiota! Ei ole mitään miesselitystä, naiset ei vaan osaa pitää puoliaan keskustelussa.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi. Itse pidän tytöttelyä jo lähtökohtaisesti alentavana tapana puhua aikuiselle naisille kun samalla et käytä miehistä vastaavaa termiä, pojat. Naisvaltion perustaminen lienee mahdotonta, vaikka ideasi on kovin houkutteleva. Miesselittäminen ei liity naisten pyrkimykseen pitää puoliaan vaan yksinkertaisesti siihen, että miesten ja naisten käymä keskustelu on toisinaan valtarakenteen (jossa miehet ovat etuoikeutetussa asemassa) sukupuolittunutta. Luitko tekstin kokonaan? Suosittelen, jos se ei avaudu ensimmäisellä kerralla, tee niin uudestaan.

   Tykkää

 3. Miehet sitä ja miehet tätä, tällaista valitusta kuulee usein naisten suusta mutta tässä asiassa tasa-arvo ei toteudu koska nainen joka sanoo näin on feministi (lue positiivinen asia) mies joka sanoo vastaavat asiat naisista on sovinisti (lue negatiivinen asia).

  Jos kirjoittaisin vastaavan blogin naisista olisin ultra sovinisti.

  Tykkää

 4. en kiistä etteikö tuollaista ilmiötä olisi joidenkin urpojen kohdalla mutta että tää olisi jokin laaja yleinen käytäntö niin en voi kyllä allekirjoittaa, mutta entäpä nainen joka nalkuttaa kuinka tiskikone on täytetty väärin ja puuttuu kotitöissä pienimpiikin yksityiskohtiin ja sättimällä tekee miehestä ihan avuttoman vaikka kokonaisuuden kannalta ei ole mitään väliä onko jokainen tiskikoneellinen täytetty samallatavalla kuin nainen tekee. Onko tässä naisselittämistä ? ”et osaa tätäkään, anna mä näytän”. suoraan sanottuna tiedän tasan yhden ihmisen joka on tuollainen miesselittäjä ja se tekee sitä myös miehille koska luulee olevansa joku kukkulan kuningas asiassa kuin asiassa. Ja valitettavasti joudun sanomaan että tunnen myös naisia jotka esim. korkeaan koulutukseensa vedoten yrittää vaientaa toisten puheen ja myös ristiriidassa heidän kanssa olevat mielipiteet. Mun mielestä nykyisessä feminismissä on paljon tällaista vaientamista ja omaan sukupuoleen vetoamista argumenttien tukena. Koko juttu on täynnä mitä monimutkaisempia käsiteittä ja kapulakieltä sääntöineen joihin haksahtaneet eivät tajua mistä koko touhussa on kyse-syyllisen osoittamisesta. Pitää puhua heidän kielellään jos ollenkaan. Muutenkin koko touhussa on kauhea pakkomielle sukupuolesta vaikka sillähän ei pitäisi olla väliä-mielestäni tämä uhriuttaa naisia sukupuolensa perusteella eikä ”voimauta”. Intersektionaalisuudella on varmasti tarkoitettu ehkä alunperin hyvää mutta ylimalkainen sortaja/sorrettu-kategorisointi ja arvottaminen synnynnäisten ihmisten ominaisuuksien perusteella on mielestäni aika kyseenalaista.

  Intersektionaalisuus nojautuu marxilaiseen Standpoint-teoriaan, jonka mukaan sorretumman luokan näkökulma on puolueettomampi ja todenmukaisempi. Silti pitää arvioida tapauskohtaisesti, mikä feministinen väite on puolueettomin. Feministiteoreetikko Sandra Harding myöntää, että kyse on näkökulmasidonnaisuudesta eikä puolueettomuudesta, mutta ”puolueeton”-sana (objective) on hänestä arvovaltaisempi, joten hän käyttää sitä. 1980-luvulla tätä marxilaista totuusteoriaa alettiin kyseenalaistaa, mutta riita jatkuu yhä.

  ”1980-luvulla Yalessa opiskelija varustettiin monenlaisilla näkökulmilla mihin tahansa tilanteeseen. Nyt ”sosiaalista oikeudenmukaisuutta” puolueettoman totuuden etsinnän sijaan painottavien laitosten opiskelijat oppivat vain yhden näkökulman kaikkiin tilanteisiin: vallan. Jokainen tilanne pitää analysoida pahojen ihmisten yritykseksi säilyttää etuoikeutensa ja valtansa hyviin. Se ei ole koulutusta vaan uskonto, joka erottaa ihmiset toisistaan tielle vieraantumiseen, ahdistukseen ja älylliseen kyvyttömyyteen”

  ja https://www.psychologytoday.com/us/blog/real-men-dont-write-blogs/201803/feminizing-boys-we-masculinize-girls

  Tykkää

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentista, hyvä että aihe puhuttaa. Feminismi ei ole koskaan täydellistä, koska me ihmiset teemme liikkeen. Oletko muuten lukenut Solnitin kirjan? Se julkaistiin juuri suomeksi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s