Kuka on tää Esko

Meet Esko. Esko on jo iso mies ja käy töissä toimistossa. Toimisto on avotoimisto, jossa jokaisella on oma paikka ja suoritettava tehtävä siinä paikassa. Tehtävät vaihtuu ja Esko ei välillä meinaa pysyä perässä, koska oikeastaan mikään ei kiinnosta Eskoa, paitsi konsolipelit. Ne on parhaita. Joku päivä vielä Eskosta tulee pelisuunnittelija. Eskon äiti uskoo siihen eniten, koska hänestä miehestä voi tulla mitä vain. Aina ei voi olla varma, mikä on äidin, mikä on Eskon unelma.

Eskon töissä on kerran päivässä puolentunnin paussi ja pari lyhyempää hengähdystaukoa pitkin päivää. Toimistossa on 23 muuta työntekijää ja esimies. Eskon työt alkaa joka aamu kello kahdeksan, mutta pari kertaa viikossa Esko tulee myöhässä, kakskyt yli kasi, ei paha, Eskon mielestä. Myöhästymisiä on tullut välillä sen verran tiuhaan, että Eskon esimiehen on pitänyt soittaa äidille kotiin ja muistuttaa, että töihin on tultava ajoissa.

Äiti usein perustelee Eskon esimiehelle, että mies ei ole aamuvirkku, esimies voisi vähän joustaa ja ajatella niiden muiden työntekijöiden mokia, koska ne ovat varmasti isompia ongelmia. Äiti myös lisää, että Eskolla ei ole isää ja siksi hänellä on lupa olla vähän myöhässä. Esimies ei sulata äidin argumentteja, mutta firman politiikka on semmoinen, että helposta ei pihalle potkita. Pitää tyriä tosi pahasta, vähintään hakata joku, että tulee edes ensimmäinen varoitus. Esimies muistuttaa sinnikkäästi joka iltapäivä, että huomennakin työt alkavat kello kahdeksan ja Esko nyökkää, joka päivä.

Eskon työmatka on kilometrin mittainen suora kävelytie työpaikan pihaan. Työmatka kotiin mentäessä sujuu reippaasti välipala mielessä, mutta matka töihin aamulla takkuilee. Esko ei löydä housuja ja äidin mielestä Esko voi lähteä jo huhtikuussa ilman ulkohousuja töihin, vaikka esimies on laittanut syksyllä jo ohjeet pukeutumiseen, joissa erityisesti mainitaan tarkoituksenmukaisten ulkovaatteiden mukanaolon merkitys työntekoon, josta osa tapahtuu ulkona. Ilman kunnollisia työvaatteita ei työtä voi tehdä.

Konsoli

Eskon äidin mielestä esimies vaatii liikaa ja riittää, että äiti päättää mikä on Eskolle hyväksi. Ilman ulkohousuja Esko laahustaa työpaikalle taas uutena aamuna. Äiti ei herättänyt ja aamupalan syönti venyi, matkalla oli kaksi perhosta. Eskon esimiehen mielestä on tekosyy myöhästyä perhosten takia. Täsmällisyys on elämän perushyve.

Esko ei tule toimeen työkavereiden kanssa ja hän tietää itse mistä se johtuu. Hän ei osaa kohdata muita ihmisiä tavalla, joka olisi kaikille mukava. Usein Esko haluaa töniä tai ivata, ihmetellen miksi kaverit ei naura. Esimies on kertonut kehityskeskustelussa, että sosiaaliset taidot ovat Eskon tärkein kehittämisen kohde, mutta Esko tykkää kertoa kotona muuta äidille.

Äiti usein soittaakin töiden loputtua ja Eskon tultua kotiin esimiehelle ja ihmettelee miksi hänen Eskoaan kiusataan jatkuvasti työpaikalla. Kotona Esko on seurallinen ja kiva, touhuaa omiaan ja harvoin aiheuttaa ongelmia. Esimies ei jaksa sadatta kertaa kertoa äidille, että Eskon käytös ei vastaa kotona koettua. Kun Esko on ilman äidin valvovaa katsetta, hän on eri mies. Äidin mielestä esimiehen sietäisi miettiä omaa työnjohtamistaan ja äiti on uhannut useammin kuin kerran hankkia tälle potkut, jos Eskon asioita ei saada hanskaan. Ja ainiin, ruoka voisi olla parempaa, Eskon ei tarvitse syödä lounasravintolassa veitsellä ja haarukalla ja pinaattilettupäivinä Eskon ei tarvitse syödä mitään. Äiti vaikka pistää mielummin eväät mukaan.

Paikalle töihin Eskon äitiä ei saa käymään. Hänellä on hurjasti tekemistä, vaikka hän on joka päivä kotona. Esimies näkee hänet usein päivän jälkeen ruokakaupassa ja tämä tervehtii vino virne poskellaan. Esimiehestä äidin kanssa olisi hyvä keskustella kasvotusten, jotta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin. Esimies leipoisi Eskosta vaikka presidentin, mutta siihen hän ei onnistu yksin. Yksikin jarru ja epäsynkka voi hidastaa Eskon unelmien toteutumista. Joskus se joka on kaikkein lähinnä on se, joka ei näe kokonaiskuvaa.

Jos tämä olisi totta, jos Esko olisi aikuinen mies, mikään edellinen peli ei vetelisi. Tekosyitä ei olisi, vastuu omasta toiminnasta olisi itsellä ja kukaan muu ei voisi ohjata Eskon toimintaa. Ei töissä, eikä elämässä muutenkaan.

Paitsi Esko on oikea. Tai ei ole, mutta olen tavannut sata samanlaista jätkää. Esko opiskelee alakoulun neljännellä luokalla ja saa liikunnasta seiskan, käytöksestä kasin ja matikasta kutosen. Esko kasvaa hitaasti, koska äiti ei anna. Eikä opettaja millään anna pikku-Eskon muuttua iso-Eskoksi näillä eväillä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s